ENTITATS INTEGRANTS

Sota el concepte de Hospitalitat es cuida l'acollida, la promoció de la salut, l'acompanyament i el compromís en les realitats més vulnerables de cada època i societat
L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu és una institució catòlica que te cura de l’acollida, de la promoció de la salut i de l’acompanyament de les persones més vulnerables. Té el seu origen al segle XVI, i actualment és present en 55 països d’arreu del món. Està formada per 1.061 germans, uns 45.000 col·laboradors, 8.000 voluntaris i més de 300.000 donants.
L’Associació Sant Joan de Déu pertany a la Província d’Aragó-Sant Rafael, que inclou les comunitats autònomes d’Aragó, Catalunya, Comunitat Valenciana, Illes Balears, Madrid, Múrcia i Navarra. En aquest territori els Germans gestionen 27 centres, tres d’ells de manera participada, i es compta amb més de 6.000 treballadors, més de 2.000 voluntaris i 54 Germans. La Província també té presència i col·labora amb diverses fundacions de caràcter bioètic, social, de cooperació o assistencial que són afins a la seva missió.
Sota el concepte d’Hospitalitat, l’Orde de Sant Joan de Déu te cura de les realitats més vulnerables de la nostra societat des d’un concepte ampli d’universalitat i afavorint la professionalitat. El treball que realitza l’Orde és visible a través de centres sanitaris, socials, docents, investigadors i de comunitats de religiosos. Es tracta de centres plurals amb un compromís social compartit en molts casos amb altres institucions de caràcter públic, eclesial o privades amb les que hi ha una afinitat en la motivació i una visió compartida.
L’Orde Hospitalari està considerat una de les majors organitzacions internacionals de cooperació sense ànim de lucre. Des del valor de l’Hospitalitat vol impulsar el desenvolupament i el benestar de la nostra societat.
PROJECTES:

A l'avantguarda en la cura del nen i en la salut de la dona embarassada
L’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona és un centre de referència en pediatria, obstetrícia i docència, que compagina els avenços científics amb el costat més humà de l’assistència. Tot i que la sanitat pública finança la majoria dels seus serveis sanitaris, la solidaritat de la societat permet al centre investigar, innovar, ajudar les famílies que més ho necessiten, fer cooperació internacional i tenir un hospital el més humanitzat possible. I tot això, tenint sempre el focus en l’atenció als seus petits pacients i les seves famílies.
Des del 1867 és un hospital dedicat a l’atenció integral de dones, nens i adolescents i, en l’actualitat, un dels centres pediàtrics d’alta especialització més importants d’Europa. La seva assistència es basa en el treball multidisciplinari dels seus professionals.
Com a hospital universitari, contribueix a la formació de professionals sanitaris, al costat de la Universitat de Barcelona. El seu objectiu és afavorir i estimular la formació dels seus professionals per millorar la salut dels pacients, de la societat i fer avançar el coneixement científic i humà.

L’atenció personalitzada, la innovació i el treball en xarxa són els eixos que conformen el compromís del Parc Sanitari Sant Joan de Déu
El Parc Sanitari de Sant Joan de Déu és una xarxa de serveis assistencials, docents i de recerca integrats en dos grans àmbits: Hospital General i Salut Mental. Aquesta estructura permet proporcionar una atenció integral de qualitat, tant a nivell sanitari com social, potenciant a més un model proactiu de serveis de base comunitària.
Pel que fa a la salut mental, és una organització que acompanya les persones amb problemes de salut mental al llarg de la vida, en tots els àmbits, en totes les circumstàncies i amb els recursos que necessitin. Es potencia un model proactiu de base comunitària, amb àrees d’excel·lència com ara el tractament de la discapacitat intel·lectual amb trastorn mental i l’atenció de la salut mental en els centres penitenciaris així com un ampli dispositiu de rehabilitació d’adults. Tot això dut a terme amb equips multidisciplinaris que inclouen psiquiatres, psicòlegs, personal d’infermeria, treballadors socials, monitors, educadors, etc.
Respecte a l’atenció especialitzada, l’Hospital General és un centre comunitari i altament resolutiu que estableix vincles amb els agents del territori, que ofereix una atenció personalitzada i prioritza la qualitat assistencial. Es fomenten models d’atenció innovadors per evitar estades hospitalàries convencionals i afavorir, d’aquesta manera, l’atenció ambulatòria com a eix vertebrador.
PROJECTES:

Un model assistencial centrat en atendre les necessitats de la persona i les dels seus familiars
PROJECTES:

Amb l’habitatge com a base de treball, acompanyen les persones en el camí cap a la seva autonomia.
Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona treballa a la ciutat de Barcelona des de l’any 1979 oferint atenció integral i personalitzada a persones en situació de sense llar.
Acompanyen a les persones per tal que puguin recuperar la seva autonomia, tot recuperant habilitats personals, socials i laborals. A més de donar-los l’oportunitat d’adquirir noves eines que els puguin ser útils en la seva nova etapa, tot seguint les seves motivacions personals.
L’entitat disposa de diversos serveis i programes per atendre a cada persona segons la seva situació: Centres Residencials d’Inclusió; habitatges d’inclusió compartits amb els Programes Llars i Insula; atenció seguint el model Housing First en habitatges individuals als programes Primer la Llar i Housing First -Llars; programa Externs, per acompanyar un temps més les persones que ja han finalitzat el seu procés als seus centres; acompanyament espiritual mitjançant el Servei d’Atenció Espiritual i Religiós (SAER); i acompanyament social i laboral específic.
Totes les persones ateses a Sant Joan de Déu Serveis Socials – Barcelona han tingut una trajectòria vital diferent i, per tant, no existeix cap perfil concret; així i tot, podem dir que són majoritàriament homes, entre 41 i 60 anys, i que s’està incrementant l’atenció a dones i famílies. L’any 2019 s’han atès 684 persones.
PROJECTES:

Fomentant el treball digne per a persones amb malaltia mental, discapacitat psíquica o risc d'exclusió
La Fundació Benito Menni neix el 1994 amb la finalitat de possibilitar la integració laboral i social de les persones amb discapacitat vinculades als centres dependents de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu, dins l’àmbit geogràfic de Catalunya. L’objectiu principal és la creació de Centres Especials de Treball (CET) per a persones amb malaltia mental o discapacitat psíquica o persones que precisen una intervenció per a la seva integració social i laboral a través de la realització d’un treball productiu.
Dóna cobertura jurídica al CET El Pla i al CET Intecserveis.
- El Centre Especial de Treball Intecserveis és una entitat sense ànim de lucre que desenvolupa serveis als clients per a proporcionar un lloc de treball productiu i remunerat a persones amb disCAPACITAT. Són especialistes en oferir serveis de neteja, buidatge i desinfecció d’immobles, jardineria, destrucció de documentació confidencial i serveis auxiliars a tot tipus de clients. Treballen amb el compromís de continuar sent un centre de referència en la inclusió sociolaboral de persones amb discapacitat, desenvolupant pràctiques i iniciatives que garanteixen serveis de qualitat i eficients als seus clients. CET Intecserveis compta amb un equip humà de més de 100 persones i una trajectòria de més de 20 anys donant servei.
- El Centre Especial de Treball El Pla ofereix treball estable i de qualitat a persones amb risc d’exclusió. L’activitat productiva que es desenvolupa a El Pla dóna feina a persones amb discapacitat intel·lectual, amb un diagnòstic de patologia mental, discapacitat física i/o amb certificat de risc d’exclusió social. Aquesta missió s’aconsegueix gràcies a activitats d’envasament alimentari, neteja, jardineria, venda i distribució (fruites i verdures) i enclavaments laborals. A més a més, aquesta activitat productiva es dur a terme amb el seguiment d’un equip de suport a la persona contractada que vetlla per a una atenció integral, tan a nivell laboral com psicosocial.

Investigació, innovació, ciència i compromís
La Fundació de Recerca Sant Joan de Déu té com objectiu contribuir a la millora de la salut i el benestar de les persones, fomentant, donant suport i coordinant la recerca que es realitza en els centres de Sant Joan de Déu d’acord amb els seus valors: Hospitalitat, Respecte, Qualitat, Responsabilitat i Espiritualitat.
L’objectiu de la Fundació és treballar conjuntament amb els hospitals i centres de Sant Joan de Déu per ampliar el coneixement científic i millorar l’atenció sanitària a les persones que pateixen problemes de salut. Així mateix, vol que això es faci de manera integrada dins l’àmbit de l’assistència, tenint molt en compte les persones malaltes i els seus familiars. Entén les investigacions com un procés participatiu i interdisciplinari, on la interacció entre els professionals i la societat genera iniciatives enriquidores que proporcionen una resposta adient a les necessitats de les persones.
La recerca de Sant Joan de Déu abasta diferents àrees de coneixement, fonamentalment en els camps de la salut maternoinfantil i la salut mental, tot i que també hi ha grups que investiguen altres branques, entre les quals destaquen la recerca sobre poblacions socialment vulnerables.
PROJECTES:

Cuidant de tu i de la teva família
La Fundació d’Atenció a la Dependència Sant Joan de Déu és una entitat sociosanitària, sense ànim de lucre, amb l’objectiu d’oferir atenció domiciliària a persones de qualsevol edat que estiguin en situació de pèrdua d’autonomia, dependència, discapacitat i problemes de salud mental.
La FAD SJD basa la seva missió en tres eixos d’actuació: atenció domiciliària, amb la que oferim atenció integral i individual; formació per a cuidadors, i inserció laboral, amb programes que afavoreixen l’ocupació de persones en risc d’exclusió social.
Els serveis d’atenció domiciliària de la FAD-SJD són serveis de proximitat, d’atenció preventiva i de foment de l’autonomia personal. El suport a les persones té especial valor quan s’individualitzen les accions en els seus mateixos domicilis, realitats o entorns habituals.
La FAD-SJD emmarca la prestació dels seus serveis cap a aspectes socials i sanitaris, entenent que la pèrdua d’autonomia, la dependència i les malalties cròniques associades, són més freqüents en les etapes de l’envelliment i del sobre-envelliment, però no són exclusives d’aquestes etapes; també poden afectar a persones d’altres edats. En qualsevol cas es parla de la llar com a centre de les cures.
El model d’atenció de la FAD-SJD és un model humanista centrat en la persona, fent seus elements clau com la integració, la participació de la persona / família, la col·laboració entre professionals, la transversalitat i el continu assistencial.
L’estructura del programa formatiu és coherent amb les necessitats de les persones que sol·liciten un suport professional d’assistència a domicili. Aquest programa inclou, en primer lloc, formació ocupacional del SOC corresponent al Certificat de Professionalitat d’Atenció Sociosanitària a persones en domicili (SSCS0108) dins del programa “Forma i insereix” i en segon lloc, uns cursos d’especialització per a l’atenció a persones o col·lectius amb necessitats específiques. En aquest itinerari formatiu, un cop l’any, s’ofereix un curs monogràfic d’autocura del professional vinculat a l’assistència domiciliària.
El programa d’inserció laboral està vinculat al Programa de Formació. L’alumne que supera el Programa Formatiu (Mòduls vinculats al CFGM en Atenció domiciliària a Persones en situació de dependència) queda integrat a la borsa de treball de la Fundació registrant les seves expectatives, coneixements, competències i preferències.
El programa d’inserció laboral de la FAD-SJD és un procés vinculat a donar resposta a les sol·licituds d’atenció de les persones/families que estant en situació de pèrdua d’autonomia/dependència, necessiten al seu domicili d’un suport de cuidador/a professional. Aquest cuidador serà seleccionat de la borsa de treball seguint els criteris de competències i adequació a les necessitats expressades per les persones/families.
El cuidador assignat al servei sempre estarà acompanyat i tutelat per una infermera gestora de casos.
PROJECTES:

Acompanyant persones que es troben en situació de vulnerabilitat i exclusió social
La Fundació Germà Tomàs Canet és una fundació sense ànim de lucre que treballa per atendre les necessitats de col·lectius vulnerables i/o en risc d’exclusió social, amb l’objectiu que millorin la seva qualitat de vida i afavorir la seva integració a la societat.
Als seus inicis, la Fundació es centrava en oferir protecció jurídica a persones amb trastorns de salut mental. Amb el temps, els programes i els serveis que ofereix s’han anat diversificant i orientant cap a col·lectius vulnerables en un sentit molt més ampli. D’aquesta manera, actualment treballen en l’àmbit de la protecció internacional de persones refugiades, la inserció laboral i social de persones amb malaltia mental, la reinserció social de reclusos o l’atenció a les necessitats bàsiques i d’higiene de persones sense recursos econòmics.
PROJECTES:

Atenent i donant suport a la presa de decisions de persones grans amb alta vulnerabilitat social i dèficits cognitius derivats de patologies cròniques
La Fundació Privada Nostra Senyora dels Àngels és una entitat tutelar que atén i dóna suport a la presa de decisions de persones grans amb dèficits cognitius que tenen el seu origen en diferents patologies, vetllant per la protecció dels seus drets i deures, el respecte a la seva voluntat i el foment de la seva autonomia personal.
Normalment les persones tutelades no tenen familiars propers, o si els tenen no poden ocupar-se d’ells, per problemes d’edat, malaltia o distància; en altres ocasions hi ha fortes desavinences familiars o problemàtiques que aconsellen que la tutela l’exerceixi una entitat tutelar.
La dignitat de les persones grans és el principi fonamental de l’entitat, que realitza totes les accions necessàries per tal de recuperar la seva integració social (recursos assistencials, alimentació, higiene, salut..); així com administrar i gestionar el seu patrimoni. Nostra Senyora dels Àngels presta serveis de qualitat per assegurar el benestar psicològic, social, sanitari, assistencial, jurídic i d’oci dels tutelats, de forma independent dels recursos econòmics que disposin.

Formant de manera integral i individualitzada a persones capaces d’oferir serveis i cures professionals d’Infermeria
El Campus Docent Sant Joan de Déu té com a finalitat la formació integral, professional, humana i ètica d’aquelles persones que se senten inclinades vocacionalment i posseeixen aptituds per atendre, curar i servir l’individu i la comunitat ja sigui en situació de salut o malaltia.
El Campus imparteix el Grau en Infermeria, Cicles formatius de grau mitjà i superior, cursos de formació de màsters i postgraus de títols propis i universitaris i formació continuada en ciències de la salut i en ciències socials.
El Campus Docent Sant Joan de Déu presenta un estil educatiu propi que reflecteix l’esperit sociocultural que l’Orde ha elaborat i expressat al llarg de la seva història, en el seu afany de respondre a les necessitats de les persones i de la societat. Han trobat la manera de combinar la tradició, l’ètica, la solidaritat i cooperació, la perspectiva de gènere i les desigualtats socials, amb la pràctica basada en l’evidència, el pensament crític, el lideratge, la presa de decisions, els nous models d’aprenentatge, I+D+i, la innovació, etc. amb una actualització contínua per poder respondre a les exigències i canvis socials que estem vivint.
PROJECTES:

Assistència integral a persones que necessiten un suport significatiu a la seva autonomia
Sant Joan de Déu Serveis Sociosanitaris, ubicat a Esplugues de Llobregat, ofereix assistència integral a persones que necessiten un suport significatiu a la seva autonomia i una atenció important dirigida a les seves limitacions i al seu estat de salut, ja sigui per la seva manca o pèrdua de capacitat física, psíquica o intel·lectual. L’entitat és una plataforma de serveis integrals sociosanitaris i socials que poden anar des de l’atenció domiciliaria a les diferents formes d’hospitalització o residència.
El centre sociosanitari disposa de més de 5.000 m2 de construcció i està integrat per l’Àrea d’Hospitalització (Unitat de llarga estada, Unitat de llarga estada psicogeriàtrica i Unitat de mitja estada polivalent), l’Àrea Oberta a la Comunitat (Hospital de Dia i Unitat de Suport diürn i Àrea Social (Llar-Residencia).
Un equip humà integrat per diferents professionals treballen coordinats, per tal que els usuaris siguin el veritable centre de les seves atencions i siguin cuidats amb una visió multidisciplinar atenent les seves necessitats personals, des de l’enfoc de que l’ésser humà és un tot biològic, psicològic, social i espiritual, i tot això des de l’estil de Sant Joan de Deu, basat en que el respecte a la persona és un dels nostres puntals i que la seva assistència és la que ens dona la nostra veritable raó de ser.