Skip to content

PrevenGO. Prevenció i atenció a l'obesitat infantil
i altres complicacions socials associades

L’excés de pes afecta el 35,6% dels nens i nenes d’entre 6 i 12 anys, segons dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) 2017-2018. Aquest percentatge es divideix entre el 25% que té sobrepès i el 10% que presenta obesitat. La població infantil és especialment vulnerable a una mala alimentació que, associada al sedentarisme, resulta en problemes d'obesitat en etapes molt primerenques de la vida. A més l'obesitat infantil pot derivar en un futur en altres malalties amb un risc 5 vegades superior.

El programa PrevenGO de l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona neix com un projecte de prevenció i atenció, que pretén actuar en els infants i les seves famílies, sobre cinc àmbits: alimentació, activitat física, sedentarisme, hores de son i altres conductes, i implica a professionals amb formació específica i les famílies, en col·laboració amb els recursos comunitaris.

La metodologia a seguir es basa en organitzar sessions grupals per als nens, nenes i els seus familiars dirigides a la reeducació d’hàbits saludables, a través d’elements de motivació, sempre guiats per un grup de Health Coach. Les sessions estan pensades per a ser dinàmiques i pràctiques, i inclouen diversos elements com tallers de cuina o de compra d’aliments amb un/a cuiner/a o dietista, o tallers de gestió de les emocions. També inclou sessions individuals amb un/a nutricionista i un/a treballador/a social per a poder abordar les necessitats individuals de cada cas.

A cada família se li entreguen dos dispositius de monitoratge (fitness trackers de les cases Fitbit o Garmin), un al nen o nena i un altre a un dels progenitors. Aquesta intervenció digital ve acompanyada per la incorporació d’un especialista (nutricionista, expert/a en canvis d’hàbits de vida), que acompanya i motiva els petits i les famílies al llarg de tot el programa.

Amb el programa PrevenGo, no només els/les pacients s’activen i s’hi impliquen, sinó que també ho fan els familiars. A més a més, és una magnífica manera de prevenir la diabetis tipus 2 i les complicacions cardiovasculars.

CENTRE:

Hospital de Sant Joan de Déu Barcelona

PERSONES BENEFICIÀRIES:

40 persones (any 2020)

ÀMBIT TERRITORIAL:

Esplugues de Llobregat (Baix Llobregat)

COL·LECTIU:

Infància i joventut

ÀMBIT D'ATENCIÓ

Sanitari

SUBVENCIÓ:

6.400€

Subvenció del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per a la convocatòria de l'IRPF 2019.