A qui atenem?
Les situacions de pobresa i exclusió tenen a veure amb problemes estructurals de la societat, i estan molt relacionades amb les desigualtats socials, la no redistribució de la riquesa i el no reconeixement de drets.
L’exclusió social és un fenomen complex i dinàmic, en el qual influeixen molts factors i que cal abordar de forma global. És un procés progressiu de separació d’una persona respecte als seus drets socials. L’exclusió social incorpora, a la dimensió de pobresa econòmica, altres dimensions que impedeixen en el seu conjunt que la persona participi lliurement en la societat i desenvolupi els seus drets bàsics: possibilitats laborals, econòmiques, polítiques, culturals…
A Sant Joan de Déu donem suport integral a la persona atesa, cobrint les seves necessitats bàsiques i treballant perquè s’estabilitzi la seva plena autonomia i qualitat de vida, des de la llibertat i en règim d’igualtat en relació a la resta de la societat.

Creiem, també, que cal afrontar la situació i actuar en 3 fronts bàsics:
- Polítiques socials: per un estat de benestar que garanteixi els drets bàsics.
- Entitats socials: més tècnics i més professionals treballant en xarxa i amb gran afany.
- Activació dels drets i desactivació de la desigualtat social: la societat en el seu conjunt ha de mobilitzar-se per exigir als seus governs la construcció d’una societat sense desigualtats socials desestibilizadores i en la que totes les persones tinguin possibilitats reals d’accés als drets bàsics.
PROJECTES:
Viure al carrer és el resultat d'un encadenat de circumstàncies que podria patir qualsevol persona: exclusió del mercat laboral, deteriorament de les xarxes socials de suport, pèrdua de recursos... En conseqüència, ningú està exempt de patir una situació d'exclusió residencial.
El sensellarisme és un terme que engloba totes les persones que es troben en una situació de vulnerabilitat respecte a l’habitatge i a drets fonamentals que va molt més enllà del terme “Sense sostre”, ja que engloba persones que es troben sense sostre, sense habitatge, amb habitatge insegur o habitatge inadequat.
Des de Sant Joan de Déu apostem per afrontar el fenomen del sensellarisme des d’un enfoc multicausal que respon a diferents factors de vulnerabilitat i no només a causes personals o relacionals. Per això cal evitar culpabilitzar les persones que es troben en aquesta situació perquè li pot passar a qualsevol de nosaltres, tal com constaten les noves cares de la pobresa: energètica, sanitària…
Les persones en situació de sense llar s’han d’acompanyar com a éssers humans complets i posar l’accent en els aspectes positius: són persones amb sentiments, capacitats, que tenen o han tingut il·lusions i projectes de vida i, per sobre de tot, tenen els mateixos drets que qualsevol ciutadà. Per això cal ajudar a combatre els falsos mites sobre les persones en situació de sensellarisme i evitar posicionaments paternalistes i compassius. La solució a aquest fenomen requereix d’un abordatge integral, d’intencionalitat política i dotació pressupostària. Va molt més enllà de la caritat i la solidaritat d’institucions i ciutadania.

A través de centres residencials i pisos d’inclusió social, a Sant Joan de Déu cobrim les necessitats bàsiques de les persones que s’han quedat sense llar i hi intervenim amb programes d’acompanyament social, formatius i d’inserció laboral, que potencien la recuperació de la seva plena autonomia.
PROJECTES:

El nostre model d'atenció a la infància compagina la vessant tècnica d'atenció mèdica amb l'atenció humana i integral al pacient i les seves famílies.
La Carta Europea dels Drets dels Infants Hospitalitzats recull que l’hospitalització de nens i nenes reuneix unes característiques diferencials a les de les persones adultes. I en aquest sentit cal utilitzar totes les estratègies per tal que la vivència de la malaltia sigui el més positiva possible.
A Sant Joan de Déu treballem per tal que l’atenció als infants, els joves i a les seves famílies sigui humana, i incorporem tècniques per minimitzar el dolor, reduir l’impacte emocional i millorar l’experiència de l’hospitalització o l’atenció sanitària. A més, en els centres de Sant Joan de Deu disposem de persones voluntàries que treballen amb els nostres professionals assistencials per aconseguir que l’estada als centres suposi el menor impacte possible a les famílies.
PROJECTES:
L'augment de l'esperança de vida planteja nous reptes i necessitats que s'han d'abordar des d'una visió global i centrada en la persona.
Vivim més anys i amb una millor qualitat de vida, però en augmentar la supervivència, també augmenta la necessitat d’atendre persones amb més dependència per pèrdua de la seva autonomia. En alguns casos, les dificultats de les famílies o la soledat, obliguen a la persona gran a ser cuidada fora del seu entorn habitual.
El sentiment de pèrdua que pot acompanyar a l’ancià s’ha de compensar amb el sentiment d’enriquiment que dóna l’experiència, els records i l’empatia de l’entorn.
A Sant Joan de Déu atenem a la gent gran perquè rebin les cures que necessiten tant física com psicològica, social i espiritualment.

PROJECTES:
L'edat, la malaltia o altres circumstàncies poden limitar l'autonomia d'algunes persones i crear la necessitat de rebre una atenció especial de manera transitòria o permanent.

PROJECTES:
L'atenció centrada en la persona està basada en la idea irrefutable que cap persona és igual a una altra. Tot ésser humà té diferents interessos, necessitats, somnis, desitjos i preferències.
Per aquest motiu, la individualització és i ha de ser el valor central dels serveis que atenen a persones, amb o sense discapacitat. Cada persona ha de ser el centre de la seva pròpia vida i tots els professionals han de ser prestadors de suports per acompanyar a la persona en el seu projecte de vida.
Salvant casos excepcionals, la persona atesa és partícip de les decisions que l’impliquen en el seu desenvolupament. Això inclou la garantia d’un espai vital adequat, un ambient higiènicament satisfactori, una bona qualitat alimentària, una llibertat de moviment justa, la possibilitat de mantenir relacions afectives amb la família, etc., a més de treballar per a la realització de la persona.

Les estructures psiquiàtriques i socials de l’Ordre es caracteritzen per un tractament de les persones amb discapacitat amb un profund humanisme. Les persones amb discapacitat han estat ateses en la nostra institució des dels seus orígens, de la mà de Joan de Déu. Sobre ells hem adquirit un bagatge d’experiències i competències molt important que, sovint, ha estat precursor d’idees i solucions que s’apliquen avui dia.
PROJECTES:
Una de cada quatre persones patirà una malaltia mental al llarg de la seva vida. Tot i així, segueix pesant una gran estigmatització social sobre aquest tipus de patologies, la qual cosa dificulta el diagnòstic precoç, l'accés a un tractament adequat i al gaudi de polítiques sanitàries i socials en igual condicions que la resta de ciutadans.
A Sant Joan de Déu hem volgut anar més enllà amb la patologia mental fomentant la prevenció, el seguiment assistencial – des de la infància fins a l’edat adulta- i la recerca. Fem èmfasi en identificar i analitzar els factors de risc de la patologia mental, així com posar en marxa nous programes assistencials enfocats a les noves necessitats que van sorgint en relació a la salut mental.
Tots els centres de Sant Joan de Déu compartim una visió integral de la malaltia mental i un model d’atenció centrat en el pacient i la seva inserció social. El nostre model implica l’existència d’un conjunt de serveis comunitaris, hospitalaris, sanitaris i socials.
Oferim a les persones amb problemes de salut mental programes d’estimulació per treballar les seves capacitats socials i laborals que reverteixen en millores a nivell assistencial. També els acompanyem en la recerca de treball per enfortir el seu posicionament social i els oferim suport per aconseguir la seva autonomia personal.

Els pacients amb problemes de salut mental han estat sempre una categoria particular en les nostres obres, donada l’experiència biogràfica del nostre Fundador. Sobre ells hem adquirit un bagatge d’experiències i competències que, sovint, ha estat precursor d’idees i solucions que s’apliquen avui dia a la sanitat pública.
PROJECTES:
Facilitem la integració social i cultural de persones immigrants en la nostra societat, sense perdre la seva pròpia identitat i fomentant l'intercanvi i el diàleg.
Les persones immigrants formen un dels grups més vulnerables en matèria de drets i garanties dels residents a Espanya, i és que la vulnerabilitat de l’immigrant està associada a la seva condició de no ciutadà. És per això que resulta clau la desnacionalització dels drets fonamentals, partint de la convicció de la seva universalització. Així doncs, és objecte de la nostra intervenció el reconeixement de la persona immigrant com a subjecte de Drets vinculats a la dignitat humana que a dia d’avui es limiten en major o menor mesura per criteris com el de la nacionalitat.
A Sant Joan de Déu lluitem, també, contra l’estigmatització de les persones immigrants com a agents d’inseguretat, de competència deslleial pels llocs de treball, i d’amenaça de la pròpia identitat. La integració s’ha d’entendre com la combinació, en un territori donat, d’una unitat social i d’una pluralitat cultural mitjançant intercanvis i comunicacions entre actors que utilitzen diferents categories d’expressió, anàlisi i interpretació. No s’ha de confondre l’homogeneïtat cultural amb la cohesió social.
El desafiament consisteix a trobar una forma de cohesió social que no incorri en la uniformitat opressora de cultura única. Una societat on la riquesa estigui regida pel diàleg i la convivència entre les diverses cultures.

PROJECTES:
Segons Nacions Unides, "cada minut 20 persones ho deixen tot per fugir de la guerra, la persecució o el terror". Actualment hi ha més de 65 milions de persones –moltes d’elles infants- que han hagut d’abandonar la seva llar per motius forçosos.
L’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu va posar en marxa a finals de 2017 el programa de Protecció Internacional per oferir acollida i acompanyament a persones que han hagut d’abandonar els seus països d’origen com a conseqüència de conflictes armats, crisis humanitàries i/o persecució. El 15% de les persones ateses en aquest programa pateixen greus traumes psicològics, malalties cròniques i/o alguna discapacitat. Aquestes són les persones que des de l’Ordre estem acompanyant de manera prioritària.
A Catalunya, el programa de Protecció Internacional es desenvolupa a la Llar Sant Joan de Déu de Manresa, de la Fundació Germà Tomàs Canet, que disposa de places residencials orientades principalment a famílies amb menors al seu càrrec.
El programa té com a objectiu el desenvolupament d’itineraris d’integració per a les famílies acollides per tal de facilitar la seva inserció social amb la màxima autonomia possible. Es realitza en coordinació i finançament del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social.


Donem suport més enllà de la persona atesa oferint acompanyament familiar segons cada situació.
La vulnerabilitat social moltes vegades no és exclusiva de la persona que atenem, si no que afecta al seu entorn o directament, al conjunt d’una família. Per això donar suport més enllà de la persona és clau per la millora les situacions que atenem des de les entitats de Sant Joan de Déu.
Oferim acompanyament familiar en funció de cada situació. Donem suport a necessitats familiars quan sobrevé una malaltia en un infant o adult. També formem o acompanyem a famílies amb algun membre amb diversitat funcional o en situació de dependència. En altres casos, directament atenem famílies senceres amb menors a càrrec en programes de protecció internacional, gent gran o de protecció de víctimes de violència de gènere.
PROJECTES:
El Parc Sanitari Sant Joan de Déu gestiona l’atenció de les persones privades de llibertat amb problemes de salut mental.

PROJECTES:
El naixement d'un fill és un moment únic en la vida d'una dona.
En els nostres centres es treballa per satisfer, en la mesura del possible, les expectatives de la mare en un entorn segur per a la dona i el nadó.
Es dona assistència als embarassos d’alt risc a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, que disposa dels professionals i equips tecnològics necessaris per prestar una atenció ràpida i d’alta especialitat en patologia materna, obstètrica i en la medicina fetal.

També es disposa d’una unitat de neonatologia especialitzada en l’atenció de nadons nascuts prematurament, que presenten cardiopaties o altres patologies prevalents en els nadons.
Així mateix, l’Hospital compta amb un servei pioner en l’atenció als problemes ginecològics en l’edat de l’adolescència.